Soorten tennissnaren


De belangrijkste eigenschappen:

Controle
Spelers die houden van controle op de baan zoeken snaren die helpen de bal gericht te slaan. Ook al slaat u de tennisbal hard, u wilt nog steeds in staat zijn de bal te plaatsen waar u wilt. Om controle te hebben over uw racket en uw snaren is het van belang dat de snaren niet verschuiven tijdens het spel.

Kracht/Power
Tennisspelers die graag met kracht en power spelen zijn uitermate geschikt om gebruik te maken van deze snaren. Wanneer u de bal normaal raakt, haalt de bal toch een hogere snelheid. Dit is nauw verwant aan de elasticiteit van een tennissnaar. Hoe stijver de snaar des te meer snelheid u aan de bal mee kunt geven. Deze snaren genieten van een hoge veerkracht.

Hybride
De hybride tennissnaar wordt steeds populairder in de tenniswereld. Met een hybride snaar bent u in staat om verschillende type speelstijlen met elkaar te combineren. Een voorbeeld hiervan is de combinatie tussen een sterke snaar en een gevoelssnaar. Zo haalt u het beste uit spelen met gevoel en power.

Gevoel/Comfort
Deze snaren zijn ideaal voor mensen die blessure gevoelig zijn of de arm willen ontlasten. Wanneer u de bal raakt, voelt u weinig trillingen in uw arm en ervaart u een soepel retourneer gevoel. Wanneer u de bal zachtjes raakt, bent u ook nog in staat de bal te plaatsen waar u wilt. Deze snaren komen het beste tot hun recht wanneer ze niet sterk zijn bespannen.

Duurzaam
Door te spelen met duurzame snaren kunt u langer gebruik maken van dezelfde snaren, zonder dat hier de spanning verdwijnt. Voor spelers die graag met kracht en power spelen hoeft een duurzame snaar niet te betekenen dat de snaar langer mee gaat. De duurzame snaren hebben over een algemeen een hogere levensduur omdat ze van sterkere materialen zijn gemaakt of omdat ze dikker zijn.

Populair
Voor beginnende tennisspelers hoeft een dure snaar geen toevoeging aan het spel te geven. Daarom raden wij aan de eerste maanden met een goedkopere snaar te spelen. Deze snaren hebben een voordelige prijs maar een kortere levensduur en zorgen voor minder controle, gevoel en power. Voor tennissers die vaak op de baan staan worden deze snaren afgeraden om blessures te voorkomen.


De verschillende soorten materialen

Natuurlijke darm tennissnaren

Darm tennissnaren zijn gemaakt van de darmen van koeien (of schapen). Ze bieden de tennisser een superieur speelcomfort en -gevoel, genereren veel power, zijn zeer elastisch & veerkrachtig en de spanning blijft stabiel. Ze zijn zeer geschikt om blessures zoals een tenniselleboog/ tennisarm te voorkomen. Immers, door hun hoge elasticiteit kunnen dergelijke tennissnaren de trillingen, die ontstaan tijdens 'balimpact', absorberen. Het nadeel ervan is dat ze geen hoge levensduur hebben, vrij weersgevoelig zijn en duur in aankoop. Vrij veel profs spelen met natuurlijke darm. Deze snaren vallen in het hogere segment, maar staan garant voor veel tennisplezier.

Nylon tennissnaren

De meest gebruikte tennissnaar soort. Geschat wordt dat meer dan 70% van de tennissers ermee speelt. Ze zijn meestal gemaakt van een nylon kern omhuld met verschillende slijtvaste lagen: hoe meer lagen, hoe hoger de kwaliteit van de tennissnaar. Deze lagen vangen het verlies aan spankracht van de nylon kern op. Nylon tennissnaren hebben meestal een langere levensduur dan natuurlijke darm tennissnaren, maar een kortere levensduur dan de polyester of kevlar tennissnaren. Bestemd voor spelers met een normaal tennissnaren verbruik.

Multifilamenttennissnaren

Dit type tennissnaren komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke darm. Honderden, vaak zelfs duizenden fijne, individuele filamenten worden samengewikkeld tot een tennissnaar, met daar omheen een beschermcoating. De voordelen van dit type tennissnaar: hoge elasticiteit, grote balversnelling, veel balgevoel en speelcomfort. Nadeel: minder lange levensduur. Houd rekening met spanningsverlies na bespannen. Eens de beschermcoating kapot is, valt de tennissnaar langzaam uiteen totdat deze breekt.

Meerlaagse multifilamenttennissnaren

Ook deze tennissnaren zijn opgebouwd uit fijne filamenten die met elkaar verweven zijn. Om de kernfilamenten ligt minimaal 1 mantel van dikkere filamenten, die in de tegenovergestelde richting draaien. Hierdoor zijn de speeleigenschappen beter en de elasticiteit hoger.

Multifilamenttennissnaren met vaste kern

De meest basic nylon tennissnaar. Soms ook wel 'synthetic gut' genoemd. Een vaste kern wordt omgeven door een mantel van filamenten. Doordat de kern massief is, hebben deze tennissnaren een hogere duurzaamheid dan de multfilamenttennissnaren zonder vaste kern.

Meerlaagse multifilamenttennissnaren met vaste kern

Een relatief dunne, massieve kern wordt omgeven door verschillende mantels van filamenten. Hierdoor wordt maximale duurzaamheid gegenereerd.

Multifilamenttennissnaren met vaste kern en gestructureerd

Deze tennissnaren hebben een vaste massieve kern, omgeven door filamenten van verschillende diktes. Hierdoor wordt structuur aan het tennissnarenoppervlak gegeven, voor meer grip en spin op de bal. Nadeel: de texture gaat niet lang mee, waardoor de tennissnaar slap wordt. Kent een kortere levensduur.

Polyester snaren

Ze bestaan uit 1 enkele kern van polyester. Ze worden ook wel monofilament tennissnaren genoemd en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hun belangrijkste eigenschap is hun uitmuntende levensduur. Het nadeel van deze tennissnaren is dat ze minder power en gevoel geven dan nylon tennissnaren en natuurlijke darm tennissnaren en sneller hun spankracht verliezen. Met dit type tennissnaar kan u harder op de bal slaan en toch de bal binnen houden. De laatste generaties polyester tennissnaren hebben veel vooruitgang geboekt. Polyester tennissnaren worden aanbevolen aan spelers met een hoog tennissnaren verbruik. Wij adviseren u de spanning voor dit soort tennissnaren met 10% te laten zakken.

Kevlar tennissnaren

De kevlar tennissnaar is de meest duurzame tennissnaar die op de tennissnarenmarkt aanwezig is. Deze tennissnaar gebruikt u beter niet, tenzij u een chronische tennissnaren breker bent. Let op: dit type tennis snaar is zeer stijf, speelt onaangenaam, genereert zeer weinig power en comfort en is daarom ook zeer belastend voor arm en pols. Indien u toch Kevlar gebruikt, adviseren we u de spanning met 10% te laten zakken.

Hybride tennissnaren

Hybride tennissnaren bestaan uit twee categorieën van tennissnaren: één voor de breedte tennis snaren en de ander voor de lengte tennis snaren. Bij de meeste tennis racket bespanningen breken meestal steeds de lengte tennissnaren. Dit komt omdat deze meer bewegen dan de breedte tennissnaren: de breedte tennissnaren 'zagen' kleine gaatjes in de lengtetennissnaren, waardoor deze dus gemakkelijker breken. Daarom kiest men bij hybride tennissnaren voor de lengte tennissnaren, tennissnaren die duurzaam zijn, type polyester of kevlar tennissnaren, voor de breedte tennissnaren meestal natuurlijke darm of een multifilamentstennissnaar, om touch en comfort in het spel te kunnen leggen. Een hybride tennissnaar kent een redelijk lange levensduur. Iedere denkbare combinatie is dus mogelijk.

Een greep uit het assortiment: