Gripmaat kiezen

De gripmaat

Met de gripmaat van een tennisracket, wordt de omtrek of dikte van het handvat bedoeld. De omtrek van het handvat van een tennisracket kan uitgedrukt worden in inches of mm, die dan correspondeert met een bepaalde gripmaat. Er is soms wat spraakverwarring rond het begrip gripmaat van een tennis racket. Dat komt omdat in Europa een andere maataanduiding wordt gebruikt dan in de USA. In Europa gebruikt men de gripmaten 0 tot en met 5, in de USA spreekt men van gripmaten 4 inch tot en met 4 5/8 inch. Maak een keuze uit ons assortiment tennisgrips. In het overzicht op deze pagina vindt u de corresponderende gripmaten:

Waar te vinden?

De gripmaat staat in de regel onderaan het tennisracket, in de racketdop vermeld. Ziet u bijvoorbeeld de Amerikaanse gripmaat 4 1/4 staan, zet de breuk dan om naar noemer 8, dus naar 4 2/8, dan weet u dat u een tennisracket met gripmaat 2 heeft.

Bepalen van de gripmaat


'Meten van de ideale gripmaat'

De meest nauwkeurige methode om de juiste gripmaat van een tennisracket te bepalen is door de lengte te meten tussen de top van de ringvinger (van de slaghand) en de tweede handlijn. Op het plaatje hiernaast ziet u hoe u dit het beste kunt doen. De gemeten lengte in mm komt overeen met de omtrek van het tennisracket. Aan iedere omtrek is vervolgens de ideale gripmaat toegewezen. Deze vindt u in het onderstaande overzicht. Is de afstand tussen de ringvinger en de 2e handlijn bijvoorbeeld 104 mm? Kies dan voor een racket met gripmaat 1. Is de lengte 115 mm? Kies dan voor een tennisracket met gripmaat 5.

Indien er twijfel is over welke gripmaat voor een tennisracket te kiezen, dan is het beter een gripmaat te klein dan te groot te kiezen. Immers, een te kleine gripmaat kan steeds met 1 gripmaat verhoogd worden via een zogenaamde 'krimpkous'. Een gripmaat verkleinen is niet mogelijk.

Overzicht corresponderende gripmaten

Racketomtrek in mm: 100-102
Omtrek in inches: 4
Gripmaat in Europa: 0

Racketomtrek in mm: 103-105
Omtrek in inches: 4 1/8
Gripmaat in Europa: 1

Racketomtrek in mm: 106-108
Omtrek in inches: 4 2/8 of 4 1/4
Gripmaat in Europa: 2

Racketomtrek in mm: 109-111
Omtrek in inches: 4 3/8
Gripmaat in Europa: 3

Racketomtrek in mm: 112-114
Omtrek in inches: 4 4/8 of 4 1/2
Gripmaat in Europa: 4

Racketomtrek in mm: 115-117
Omtrek in inches: 4 5/8
Gripmaat in Europa: 5

De gripvergroter of krimpkous


De gripvergroter is een dun omhulsel van kunststof dat men eenvoudig rond de 'naakte' grip (= het tennisracket zonder de basisgrip) van een tennisracket schuift. Op deze manier kan de gripmaat worden vergroot, wanneer deze te klein is. Een gripmaat kan ook worden vergroot door middel van een een zogenaamde krimpkous. De krimpkous wordt door middel van warme lucht van een haardroger rond de naakte grip van het tennisracket gesmolten.

Bekijk hier ons assortiment:
- Alle overgrips
- Alle basisgrips

Een grip uit ons assortiment