Tips bespanners

Bespanmachines

Bespanmachines: wat zijn uw voordelen?

Uw voordelen:
1. Goedkoper
2. Eenvoudig en snel een tennisracket bespannen
3. Iedereen kan leren bespannen
4. Gratis advies en uitleg van TennisPlanet
5. Bepaal zelf uw ideale gewicht en bespanning

Alle bespanmachines >

Wel of geen bespanmachine aanschaffen?

Indien u iedere maand een tennisracket voor u of anderen bespant is het al snel raadzaam om een bespanmachine aan te schaffen. U kunt snel uw kosten terugverdienen en als u voor andere kennissen of vrienden ook gaat bespannen, kunt u er ook nog geld aan verdienen. In de winkel bent u al snel (incl. bespanning) €25,- euro kwijt. Terwijl als u zelf bespant dit zo'n €5,- kan zijn (afhankelijk welke bespanning u aanschaft). Vaak is het dus de moeite waard om een eigen bespanmachine aan te schaffen.

Alle tennissnaren >

Wanneer is uw tennisracket aan een nieuwe bespanning toe?

Dit is afhankelijk van het aantal keren dat u speelt. Er wordt over het algemeen gezegd dat het aantal keren dat u gemiddeld per week tennist ook het aantal keren moet zijn dat uw tennissnaar vervangen moet worden per jaar. Maar het ligt er ook aan of u niet de bespanning zelf al kapot heeft geslagen. Een feit is dat de spanning van de tennissnaar in een tennisracket afneemt. Om blessures te voorkomen is het raadzaam om minimaal twee keer per jaar uw tennissnaar te vervangen, om optimaal tennisplezier te behouden. Als u weet dat u veel uit uw bespanning kunt halen (zoals extra controle of power) dan wilt u op een gegeven moment ook vaker uw bespanning veranderen, want dan merkt u op den duur het verschil. Bij een kinderracket is dit minder belangrijk, want kinderen moeten over het algemeen eerst nog hun techniek goed onder controle krijgen om profijt te kunnen halen uit een tennissnaar.

Hoe kunt u uw tennisracket bespannen?

Indien u een fanatieke tennisser bent is het verstandig om eens verschillende tennissnaren te proberen. U kunt nog zo'n goed tennisracket hebben aangeschaft, maar de speeleigenschappen van het racket hebben te maken met de tennissnaar die u erin stopt. Houdt u dus rekening met welke tennissnaar u bespant en hoeveel kilo's u in uw bespanning zet.

Over het algemeen heeft de snelheid van bespannen te maken met ervaring. Daarnaast kan het verschil maken met welke bespanmachine er bespannen wordt, namelijk hoe gebruiksvriendelijker de bespanmachine, hoe beter de kwaliteit van de klemmen, hoe sneller u kunt bespannen.

Spankracht

|

Wat is de juiste spankracht?

Er is niet een bepaald aantal kilo's dat is vast te stellen per speler. Dit is afhankelijk van wat voor type speler u bent, en wat u uit uw bespanning wilt halen. Hoe strakker (hoe meer kilo's) de bespanning hoe meer controle er uit de tennissnaar gehaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat het materiaal van de tennissnaar en het type tennisracket ook nog van belang is.

De dikte van de tennissnaar

Hoe dunner de tennissnaar hoe korter zijn levensduur, maar hoe meer controle en precisie u uit uw slagen kunt halen. Hoe dikker de tennissnaar hoe langer de levensduur. De tennissnaren die standaard in een tennisracket zitten bij aankoop, zijn vaak goedkoop en niet zo sterk. Daarom is het aan te raden de bespanning eruit te halen en het tennisracket opnieuw te bespannen, want dit zal de speelbaarheid enorm verhogen.

Wat heeft meer invloed, de tennissnaar of de spankracht?

Een tennissnaar heeft veel invloed op uw tennisspel. Als u al veel controle haalt uit uw tennisracket en u wilt wat meer power erbij krijgen, dan kunt u uw tennissnaar met wat minder kilo's bespannen en dan haalt u uit uw tennissnaar meer power. Andersom kan het natuurlijk ook. Wanneer uw tennisracket voor veel power zorgt en u mist wat controle, dan bespant u uw tennisracket met wat meer kilo's, zodat u meer controle uit uw tennissnaar kunt halen. U moet hierbij wel altijd rekening houden welke tennissnaar u hier voor gebruikt.

Is de spanning van een tennisracket en bespanmachine te meten?

Ja, u kunt uw tennisracket meten door bijvoorbeeld gebruik te maken van een elektronische spanningsmeter. Dit product meet de actuele spankracht van een tennisracket. Om een bespanmachine te ijken kunt u een spanningstester gebruiken. Met deze spanningstester kunt u uw bespanmachine ijken, zodat uw bespanmachine altijd de juiste spanning aangeeft.

Verschil in bespanningen

Wilt u meer controle uit uw bespanning halen dan kunt u het beste kiezen voor een harde bespanning. U kunt meer power en comfort halen uit een zachtere bespanning. Wilt u comfort uit uw tennissnaar halen, dan kunt u het beste voor een soepele bespanning kiezen. Slaat u wat harder, dan kunt u het beste een stuggere tennissnaar aanschaffen. Het hangt dus ook van uw tennisspel af en wat u uit uw tennissnaar wilt halen. Het beste kunt u dit overleggen met uw tennistrainer of degene die uw tennisracket bespant. Hij of zij kan dan aangeven welke tennissnaar het beste bij uw speltype past.