Spanning tennissnaren

Aantal kilogram

De spanning van een tennisracket is het aantal kilogram dat op de tennissnaar wordt geplaatst. De bespanning en spankracht zijn omgekeerd gerelateerd, evenals power en controle. Hoe meer spankracht op een tennissnaar, hoe minder power en hoe meer controle u heeft. De tabel hiernaast maakt dit duidelijk.

Om meer kracht / power uit dezelfde tennissnaar te halen, moet u dus het tennisracket minder hard bespannen. Het zogenaamde trampoline-effect ontstaat dan, waardoor echter wel de controle daalt. Een tennissnaar met een hogere elasticiteit heeft dus meer kracht. Een tennisracket dient bespannen te worden op het aantal kilogram aangegeven door de fabrikant. Dit getal staat meestal op de binnenkant van het tennisracket vermeld.

Hard of zacht bespannen?

Bespanning:

HarderZachter

Power:

-+

Controle:

+-

Levensduur:

-+

Welke bespanning is het beste om te kiezen?

Bespan uw tennisracket in het midden van de aanbevolen bespanningsrange voor een gemiddelde bespanning. Is dit bijvoorbeeld kg: 22 - 28 kg: neem dan 25 kg. Na het testen zijn er 3 scenario's:

1. U heeft voldoende controle en power. Met andere worden: de spanning is goed.
2. U heeft te weinig controle: verhoog het aantal kilo's met 1 kg.
3. U heeft te weinig power: verlaag het aantal kilo's met 1 kg.

Door de lagere spanning zal er een soort trampoline effect ontstaan, waardoor er meer kracht ontwikkeld kan worden, maar ook minder controle! Hoe meer kilogram op een tennissnaar wordt gezet, hoe minder elastisch de tennissnaren worden. Gevolg: minder spelgevoel en minder power en visa versa. Een lagere spanning genereert meer power en gevoel, maar minder controle.

Meer power?
Wilt u meer power zonder van tennissnaar te veranderen? Verlaag de spanning in stapjes van 1 à 2 kg per keer. Verifieer telkens of het resultaat wel of niet verbetert.

Meer controle / comfort?
Kunt u tennisballen niet binnenhouden? Verhoog dan de spanning met 1 à 2 kilogram. Er zal waarschijnlijk dan aan 'diepte' verloren gaan, maar de controle zal stijgen. U kunt ook de tennissnaardikte verlagen indien van toepassing. Wilt u meer comfort? Verander van tennissnaar. Gebruik bijvoorbeeld darm of multifilament tennissnaren.

Welk type speler bent u?
Voor meer informatie over wat voor speler u bent en welke snaar voor uw spel geschikt is kunt u een kijkje nemen op onze adviespagina over de ideale tennissnaar voor u.

Een greep uit het assortiment tennissnaren:

/