De eigenschappen van een tennisracket

Type swing

De type swing zegt iets over hoe u het racket na de slag op de tennisbal doorzwaait. Of anders gezegd, het type swing houdt verband met de wendbaarheid of mobiliteit van een tennis racket, en is dus eigenlijk de soepelheid waarmee u een tennisracket kunt bewegen. De wendbaarheid van het tennisracket is in het algemeen voelbaar tijdens elke balwisseling, maar u ervaart dit het beste tijdens de opslag en het netspel. De wendbaarheid van het racket wordt bepaald door het gewicht en het balanspunt van een tennisracket. Dus hoe lichter het gewicht van een tennisracket, hoe hoger het balanspunt ligt en hoe wendbaarder het tennisracket hierdoor is.

Er zijn 3 types swings in tennis:
Lange swing = veel controle
Gemiddelde swing = allround
Korte swing = veel balversnelling

Bladformaat

Het bladformaat van een tennisracket is de oppervlakte van het snarenbed. Het wordt uitgedrukt in cm² of in inch², waarbij 1 inch² = 6,45 cm². Meestal is het zo dat de power of slagkracht van een tennisracket evenredig is met het bladformaat; hoe groter het bladformaat hoe meer power en kracht een tennisracket genereert. Hoe kleiner het bladformaat, hoe meer balcontrole u heeft.

U kunt uit de volgende type bladformaten kiezen:
Midsize = klein bladformaat kleiner dan 97 inch² of 625 cm² ;
Midplus of MP = standaard bladformaat tussen 97 - 105 inch² of 626 - 677 cm²;
Oversize of OS = groot bladformaat tussen 106 - 115 inch² of 678 - 742 cm² ;
Super oversize = zeer groot bladformaat groter dan 116 inch² of 742 cm² ;

Op elke detailpagina van een tennisracket vindt u het bladformaat van het betreffende tennisracket.

Framelengte

De framelengte is de lengte van het tennisracket en wordt uitgedrukt in cm. De standaardlengte van de meeste tennisrackets ligt rond de 68,5 à 69 cm. Een tennisracket dat langer is, wordt een longbody of stretch tennisracket genoemd. Het voordeel van een langer tennisracket is de grotere reikwijdte en toenemende power (zeker bij de opslag). Echter de wendbaarheid en de controle verminderen bij een grotere lengte.

Dit geeft de volgende twee mogelijkheden:
68,0 - 69,0 cm: standaardlengte van een tennisracket
groter dan 69,0 cm: een longbody tennisracket

Profielhoogte

De profielhoogte is de hoogte of dikte van het tennisracket en wordt uitgedrukt in mm. De dikte van een tennisracket beïnvloedt de slagkracht van een racket. De regel 'hoe dunner een tennisracket, hoe flexibeler, hoe meer slagkracht, hoe meer comfort maar hoe minder controle? gaat niet meer op. Er moet immers rekening gehouden worden met de materialen waarvan het tennisracket is gemaakt. U mag er tegenwoordig vanuit gaan dat een dun tennisracket, dus een tennisracket met een lage profielhoogte, een zwaarder tennisracket is dat veel balcontrole heeft, maar minder power of slagkracht. Een tennisracket met een hoge profielhoogte is in de regel een licht racket met minder balcontrole maar met veel slagkracht.

Overzicht:
17,0 - 20,9 mm - tennisracket met veel controle
21,0 - 22,9 mm - tennisracket met gemiddelde controle
23,0 - 24,9 mm - allround tennisracket
25,0 - 26,9 mm - allround tennisracket
27,0 - 28,9 mm - tennisracket met gemiddelde power
grpter dam29,0 cm - tennisracket met veel power

Gewicht

Het gewicht van een tennisracket wordt uitgedrukt in het aantal gram dat het racket weegt. De algemene regel is: hoe zwaarder een tennisracket, hoe meer balcontrole. Hoe lichter een tennisracket is, hoe meer slagkracht of power u kunt genereren met het tennisracket.

Dit geeft het volgende overzicht:
meer dan 320 gram - zeer zwaar tennisracket
300 - 319 gram - zwaar tennisracket
280 - 299 gram - standaard gewicht tennisracket
260 - 279 gram - vrij licht tennisracket
240 - 259 gram - licht tennisracket
220 - 239 gram - zeer licht tennisracket
onder 220 gram - extreem licht tennisracket

Balanspunt

Het balanspunt van een tennisracket is het punt waar het tennisracket in balans of in evenwicht ligt. Het balanspunt wordt uitgedrukt in cm. De gemiddelde lengte van een tennisracket is +/- 68 cm, wat betekent dat een tennisracket met een balanspunt van +/- 33 à 34 cm een tennisracket in evenwicht is. Bij een balanspunt van kleiner dan 33 cm, dus een tennisracket waarvan het gewicht meer in de steel zit, spreekt men van een handle weight tennisracket. Bij een balanspunt van groter dan 34 cm, dus een tennisracket waarvan het gewicht meer in de kop zit, spreekt men van een top weight tennisracket.

Top weight tennisrackets
Het voordeel van dit type tennisracket is dat het meer slagkracht of power genereert. De nadelen zijn niet steeds even duidelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat de balcontrole vermindert.

Handle weight tennisrackets
Een tennisracket met meer gewicht in het handvat biedt meer balcontrole en is ontworpen voor competitie tennisspelers die van zichzelf al veel power of slagkracht in hun slagen wisselingen kunnen leggen.

Dit geeft het volgende overzicht:
29,0 - 30,9 cm - duidelijk handle weight tennisracket
31,0 - 32,9 cm - handle weight tennisracket
33,0 - 34,9 cm - allround tennisracket
35,0 - 36,9 cm - top weight tennisracket
groter dan 37 cm - duidelijk top weight tennisracket

Populaire tennisrackets