Tennisracket kopen

De eigenschappen van een tennisracket

Type swing

De type swing zegt iets over hoe u het racket na de slag op de tennisbal doorzwaait. Of anders gezegd, het type swing houdt verband met de wendbaarheid of mobiliteit van een tennis racket, en is dus eigenlijk de soepelheid waarmee u een tennisracket kunt bewegen. De wendbaarheid van het tennisracket is in het algemeen voelbaar tijdens elke balwisseling, maar u ervaart dit het beste tijdens de opslag en het netspel. De wendbaarheid van het racket wordt bepaald door het gewicht en het balanspunt van een tennisracket. Dus hoe lichter het gewicht van een tennisracket, hoe hoger het balanspunt ligt en hoe wendbaarder het tennisracket hierdoor is.


Er zijn 3 types swings in tennis:
Lange swing = veel controle
Gemiddelde swing = allround
Korte swing = veel balversnelling

Bladformaat

Het bladformaat van een tennisracket is de oppervlakte van het snarenbed. Het wordt uitgedrukt in cm² of in inch², waarbij 1 inch² = 6,45 cm². Meestal is het zo dat de power of slagkracht van een tennisracket evenredig is met het bladformaat; hoe groter het bladformaat hoe meer power en kracht een tennisracket genereert. Hoe kleiner het bladformaat, hoe meer balcontrole u heeft.

U kunt uit de volgende type bladformaten kiezen:

Midsize = klein bladformaat kleiner dan 97 inch² of 625 cm² ;
Midplus of MP = standaard bladformaat tussen 97 - 105 inch² of 626 - 677 cm²;
Oversize of OS = groot bladformaat tussen 106 - 115 inch² of 678 - 742 cm² ;
Super oversize = zeer groot bladformaat groter dan 116 inch² of 742 cm² ;

Op elke detailpagina van een tennisracket vindt u het bladformaat van het betreffende tennisracket.

Framelengte

De framelengte is de lengte van het tennisracket en wordt uitgedrukt in cm. De standaardlengte van de meeste tennisrackets ligt rond de 68,5 à 69 cm. Een tennisracket dat langer is, wordt een longbody of stretch tennisracket genoemd. Het voordeel van een langer tennisracket is de grotere reikwijdte en toenemende power (zeker bij de opslag). Echter de wendbaarheid en de controle verminderen bij een grotere lengte.

Dit geeft de volgende twee mogelijkheden:

68,0 - 69,0 cm: standaardlengte van een tennisracket

groter dan 69,0 cm: een longbody tennisracket