Tennisblessures voorkomen

Zorg voor de juiste:

Tennisracket

Als u gevoelig bent voor armblessures raden wij u aan te kiezen voor een licht en flexibel racket. Deze rackets zijn over het algemeen kleiner en hebben een dunner frame dan stijve tennisrackets. Doordat een flexibel tennis racket een grotere veerkracht heeft, is het racket 'vriendelijker' voor uw arm. Wij hebben voor u een selectie gemaakt van lichte, flexibele tennisrackets. De eigenschappen van deze rackets helpen uw tennisarm te verlichten. Deze rackets kunnen geen tennisarm genezen.Tennissnaar

Het belang van een goede tennissnaar wordt vaak onderschat. De snaar in uw racket bepaalt hoeveel trilling u voelt. Te veel trillingen zorgen voor een tennisarm. Als u armproblemen heeft, kiest u bij voorkeur een soepele, flexibele snaar. Deze is elastischer en vangt de trillingen beter op. Als u toch liever een dikke snaar heeft, kiest u dan voor een hybride bespanning. Dit is een combinatie van beide snaren. Vervang ook regelmatig uw snaren. Deze hebben een beperkte levensduur en vangen na een tijd de trillingen minder goed op.


Goed passende tennisschoenen

De grip van uw tennisschoen is ook erg belangrijk. U moet uw schoenen afstemmen op het baansoort waar u op speelt. Om minder risico te lopen op blessures kunt u het beste tennissen op een gravel baan. Als u op een stroeve baan speelt, kies dan een zool zonder profiel. Op een baan waar u goed kunt glijden zoals gravel kiest u voor een zool met iets meer profiel. Op hardcourt speelt u het beste op een schoen met een zool waarop een noppenprofiel wordt gecombineerd met een visgraatprofiel. Op (kunstgras) kunt u het beste een zool kiezen van hard rubber met een noppenprofiel. De tennisschoenen van Asics zijn een van de beste in het assortiment van TennisPlanet.

Zorg daarnaast ook voor:

Goede tennisballen

Er bestaan drukloze en gasgevulde tennisballen. Gasgevulde ballen zijn elastischer en minder zwaar, daarom belasten ze uw arm minder. Om het risico op tennis blessures te verkleinen, speelt u dus beter met gasgevulde ballen. Zorg naast gasgevulde ballen ook dat de bal in goede conditie is. Natte, versleten of platte ballen staan gelijk een opkomende blessures. Controleer dit en of de tennisballen geschikt zijn voor het speeloppervlak voordat u begint!

Grip(maat)

Zowel een te grote als een te kleine grip zorgen ervoor dat u in uw racket gaat knijpen. Dit veroorzaakt weer overbelasting van de onderarmspieren. Ook het materiaal van de grip is belangrijk. Een leren grip geeft meer gevoel, maar wordt wel sneller nat door zweet. Een synthetische grip neemt beter vocht op. Zorg ervoor dat uw grip niet te glad wordt door slijtage. Zo kiest u de juiste gripmaat.

Een goede warming up

Een goede warming up is altijd belangrijk, zeker als u gevoelig bent voor blessures. U kunt beginnen met inlopen en verschillende rekoefening voor de armen en benen. Tijdens het inspelen begint u op een klein veld, in een laag tempo en met weinig kracht. Gebruik geleidelijk meer kracht en vergroot de afstand en eindig met een paar bewegingen op volle kracht. Ook na dat u gespeld heeft is het belangrijk om te rekken of wat uit te lopen. Uw spieren hebben hard gewerkt en moeten rustig kunnen afkoelen. Loop een rondje rond het veld of doe wat oefeningen voordat u gaat rusten.

Een greep uit het assortiment: