Wat is de ideale tennissnaar?

Eigenschappen van een goede tennissnaar

Dit verschilt uiteraard van tennisspeler tot tennisspeler. We doen toch een poging om een advies te geven. Bij de keuze van een tennissnaar houdt u het beste rekening met de volgende eigenschappen:
1. hoge levensduur
2. lage prijs
3. weinig spanningsverlies
4. veel playability (een term die gemakshalve de termen controle, gevoel en kracht omvat)

De perfecte tennissnaar

De perfecte snaar zou er dus een zijn die zeer sterk is, goedkoop, geen spanning verliest, enorm veel kracht en precisie kent en bovendien ook nog erg comfortabel is. Helaas kunnen de bovenstaande karakteristieken niet allen in een en dezelfde tennissnaar aanwezig zijn. Hoe hoger de levensduur van een tennissnaar, hoe dikker, maar hoe minder kracht & controle & gevoel.

Het belang van een goede tennissnaar

Het belang van een tennissnaar wordt vaak ten onrechte onderschat. Tennissers spenderen vaak veel tijd en geld aan het zoeken van een geschikt nieuw tennisracket, voorzien van de allerlaatste technologie├źn, waarna ze het met een willekeurige en meestal goedkope tennissnaar laten bespannen. Er wordt wel eens gezegd dat je beter speelt met een goede tennissnaar op een slecht tennisracket, dan met een slechte tennissnaar op een goed tennisracket.

Het belang van een tennissnaar wordt misschien nog het best aangetoond door het feit dat een tennissnaar het enige materiaal is dat in direct contact komt met de tennisbal. De uiteindelijke speeleigenschappen van een tennisracket worden dus op de eerste plaats bepaald door de tennissnaar en de bespanning. Het verschil zit hem in wat je uit een tennissnaar kunt halen. Haalt u meer controle uit uw tennisracket dan power, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen om een echte tennissnaar aan te schaffen waaruit u meer power kunt halen. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk. In tennissnaren zit tegenwoordig veel verschil.

De levensduur van een tennissnaar

Wanneer moet je een tennissnaar vervangen?

Er bestaan een aantal zogenaamde regeltjes. Zoals 'bespan uw tennisracket een X aantal keer per jaar, als u per week speelt. Niet echt juist, want speler A kan bijvoorbeeld 2 uur per week spelen, de andere bijvoorbeeld maar 0,5 uur. Zelfs al zou speler A twee keer per jaar zijn tennisracket laten herbespannen, dan is dat nog te weinig. Daarnaast verliezen de tennissnaren de eerste 24 uur na het bespannen al +/- 10% van de spanning. De grootte van bespanningsverlies hangt af van het type tennissnaar.

Alle Tennissnaren >

Vuistregel

Het antwoord op de vraag wanneer een tennissnaar moet worden vervangen is dus niet zo eenvoudig. Het hangt af uw racket, het type snaar dat wordt gebruikt, de baansoort en hoe vaak u per week speelt. Het is verstandig om uw snaar  te vervangen wanneer:
- U het idee heeft dat u harder moet slaan om de bal diep te krijgen
- U de bal goed raakt, maar uw slagen minder solide zijn.

Over het algemeen is het ook verstandig om het racket na 50 uur spelen opnieuw te laten bespannen. Doorgaans wordt het tennisracket minimaal twee keer per jaar opnieuw bespannen.